Anatomiskt nackstycke eller ej?

Ett välanpassat träns av hög kvalitet och god passform kommer att sitta mycket bra och korrekt mot hästens huvud. Inget träns ger hästen konstant tryck i nacken, oavsett nackstyckets utformning. En tränsad häst med ett bett i munnen bär vid obelastat tillstånd endast bettets vikt i nacken, vilket är försumbart. Vid ridning på vanligt tränsbett uppstår, vid normal användning endast en liten tryckökning.

De allra flesta relaterade skador beror ofta på felaktigt bett, eller felplacerat bett som sitter för högt eller för lågt. Alternativt en för hårt spänd nosgrimma. Dessa problem syns ofta på klinik, men det beror endast på bettet, ryttarens hand och hur hårt nosgrimman spänts.

De allra flesta relaterade skador beror ofta på felaktigt bett, eller felplacerat bett som sitter för högt eller för lågt. Alternativt en för hårt spänd nosgrimma. Dessa problem syns ofta på klinik, men det beror endast på bettet, ryttarens hand och hur hårt nosgrimman spänts.

Sett ur ett fysiskt perspektiv följer tryckfördelningen fysikens lagar. Det innebär att det tar den kortaste vägen, enligt den schematiska skissen nedan. Märkbart tryck i nacken för hästen uppkommer först vid användning av hävstångsbett.
Bilden nedan visas på en klassisk dressyrsadelgjord, men dagens modernare nackstycken följer även denna idé. De icke färgade delarna är alltså utan tryck, eller försumbart tryck och huvudsakliga belastningen sker under det röda bandet, trots att sadelgjorden är så pass bred.

Delarna utanför det röda bandet riskerar alltså att vara i vägen för hästen, då det inte bidrar till någon märkvärdig tryckförändringsskillnad. Här bör man med fördel leta efter ett rakare, något bredare nackstycke med mjuk fodring om det är nödvändigt.

Anatomisk sadelgjord

Trauman kan ge nackförändringar

Vissa hästar kan ha nervkänningar i skallbasen, som kan ge diffusa och konstiga smärtor eller hältor. Men för att hästen ska få det krävs det ofta trauman för att komma upp i så högt tryck att det blir skadligt. Exempelvis att hästen fastnat med grimman i hagen, och slitit sig i panik, eller att hästen stannat, fastnat med huvudet i hindret och fått med sig en bom på nacken. Dessa hästar kan vara hjälpta av att ta maximal tryckfördelning, om de är i ridmässig kondition efter traumat.

Det finns alltså många fördelar med ett lite smalare nackstycke. Alla hästar ser olika ut, även i nacken. Det kan vara allt mellan nackens bredd, avståndet mellan öronen, utrymmet bakom öronen. Inte alltför sällan får inte hästen plats med ett bredare nackstycke, vilket resulterar i att det glider fram och ger punkttryck på öronen. Ett något smalare nackstycke riskerar inte detta.

Alequi erbjuder i dagsläget tre tränsmodeller, varav två rundsydda träns. De är av mycket mjukt och fint läder, som följer hästen väl, samtidigt som det ger en elegant och exklusiv lyster.
Fördelen med rundsydda träns och kandar är även att nackstycket enkelt kan anpassas efter hästens utformning.

Hittills finns det inga studier som stärker fördelarna med ett svängt, anatomiskt nackstycke, eller motbevisar den info den studien som denna information bygger på utan brett nackstycke har blivit en modefluga…