Genomgående miljötänk

Varför vegetabiliskt garvat läder?

Vi på ALEQUI värnar om miljön och vill samtidigt kunna erbjuda förstklassig hästutrustning. Vi erbjuder utrustning av toppkvalitet till ett bra pris, som bara blir finare med åren. Endast vegetabiliskt garvat läder används, vilket innebär att det garvats med hjälp av naturliga garvningsråvaror. Detta jämfört med kromgarvat läder där upptill 130 kemikalier används. Trots att kromgarvat läder klassas som miljöfarligt avfall, och att kromrester, precis som nickel kan orsaka allergi används fortfarande kromgravning till 90 % av all lädertillverkning. ALEQUI har tagit avstånd från detta och stolta över att kunna erbjuda giftfritt läder av högsta kvalitet.

Lädret skiktar man oftast upp i två delar, narvläder och spaltläder, och sen falsar man ner det till ökad tjocklek. Narvlädret är den fina sidan, från början pälsbeklädda sidan och yttersta lagret av huden. Den undre delen kallas för spaltläder och är betydligt billigare än narvläder, står i dagsläget för 60 % av all lädertillverkning. För att dölja läderdefekterna måste detta ytbehandlas hårt, genom exempelvis att limma, eller måla hårt ytbehandlad platsliknande hinna för att “göra om” sämre läder till finare läder. Detta märks tydligt, då lädret känns plastigt, överdrivet glansigt och torrt. Ytan går aldrig att “smörja upp” utan förblir lika hård och glansig. Försöker man böja det kan man tydligt se hur det veckar sig, och ytskiktet riskerar att släppa från spaltlädret. Det är alltså ett sätt för företagen att spara pengar, istället för att göra som ALEQUI, att använda förstklassigt läder från början…

Kvalitet håller…

Ett välarbetat träns, framförallt i miljövänligt, vegetabiliskt garvat läder, som ALEQUI använder kostar pengar… Inköpspriset på våra träns ligger många gånger högre än konkurrenter som tar ut ännu högre pris i butik.

Med andra ord, ett välarbetat och välsytt träns tillverkat i vegetabiliskt garvat läder kostar betydligt mer än ett kromgarvat träns i spaltläder. Oftast är det bättre att investera i en fin kvalité som håller längre. Sköter man sitt träns rätt blir det istället bara vackrare med åren.

Ekologiska schabrak

Ett miljövändligt tänk och fokus på hållbar utveckling är genomgående hos ALEQUI. Därför har vi även valt att ha schabraken 100 % ekologiska. Detta är unikt, att kunna kombinera absolut högsta kvalitet, utan att tumma på miljöaspekterna. Schabraken är tillverkade i en väl ansedd fabrik, och tillverkar även schabrak till ridsportens ledande schabrakmärke.

Fabriken är eco-certifierad, sedan 2012, av en oberoende testare i Tyskland. Certifieringen gäller så länge fabriken upprätthåller alla krav och regelbundna kontroller. I kombination till detta har vi valt att använda ekologiskt, det vill säga giftfritt infärgade tyger. Detta är både ur allergiaspekter, då hästar, precis som oss människor kan reagera på kemikalier i textiler, samt ur ett miljöperspektiv.

All transport sker med båt, just för att det är det mest miljövänliga sättet att transportera varor.

Miljövänligt webbhotell

I mitten av januari gjorde ALEQUI.se ett byte av webbhotell, för att ta ännu ett steg närmare hållbar utveckling inom ridsporten.

Vi kan nu stolt meddela att vårt nya webbhotell är en av de första leverantörerna av webbtjänster som virtualiserat hela deras hostingmiljö och därigenom dramatiskt minskat deras energiförbrukning.

Endast el som är miljöcertifierad med Bra Miljöval används. Elen kommer endast från vattenkraft, biobränslen, vindkraft och solenergi som uppfyller Naturskyddsföreningens hårda krav.